Helyi közélet

2015.02.05. 08:19

Nézőpont: Magyar modellt!

<em>Miközben itthon a devizahitel-adósok egy része (főleg azok, akiknek autó-, fogyasztási- vagy személyi hitele van) azért demonstrál az utcákon, tereken, mert szerintük a kormány nem tett meg minden tőle telhetőt értük és a sorstársaikért, egyre több országban a devizahitelesek valósággal követelik a kormányuktól a „magyar modell” átvételét</em>. <strong>Petneházi Attila írása</strong>.

Miközben itthon a devizahitel-adósok egy része (főleg azok, akiknek autó-, fogyasztási- vagy személyi hitele van) azért demonstrál az utcákon, tereken, mert szerintük a kormány nem tett meg minden tőle telhetőt értük és a sorstársaikért, egyre több országban a devizahitelesek valósággal követelik a kormányuktól a „magyar modell” átvételétPetneházi Attila írása.Romániában például sztrájkőrség áll mindaddig a törvényhozás épülete előtt, amíg a parlamenti képviselőik „jobb belátásra nem térnek”, a horvát kormány pedig egyenesen arra kérte a magyart, hogy juttassa már el hozzá a devizahitelesekről szóló törvény leiratát. Azóta szó szerinti fordításban meg is kapták.

Nem csoda, hogy a devizahitel-ügy Szerbiától Románián át Ausztriáig jókora indulatokat szül a lakosság körében, hiszen csupán a svájci jegybank árfolyamküszöb eltörléséről szóló döntése mintegy ötödével drágította meg az említett országok polgárainak a havi fizetnivalóját. Közben itthon sokan talán még fel sem fogták, hogy mekkora bajtól menekültek meg. Egy átlagos devizahiteles havi törlesztőrészlete 77 ezer forintról 53 ezerre csökken; ugyanennek az adósnak (ha mi sem történt volna) ma már havi 93 ezer forintot kellene a föld alól is előteremteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában