Időutazás, műfaji tobzódás

A sajtótájékoztatón
A sajtótájékoztatón - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Színház, tánc, film, opera, koncert, újfajta cirkusz – ez mind itt lesz a szabadtérin.

Ilyen még nem volt egyetlen évadban sem – mondta a hétfői sajtótájékoztató moderátora Kerekes Sándor, a Főnix Rendezvényszervező Kft. sajtósa, s a továbbiak őt igazolták.

A hagyományos nyári színházi előadások mellett a következő hetekben számíthatunk a Zsuráfszky Zoltán vezette Magyar Nemzeti Táncegyüttes és a Vági Bence által verbuvált Recirquel, azaz Újcirkusz Társulat fellépéseire a tavaly megújultan átadott Nagyerdei Szabadtéri Színpadon. Már megtartották a Frank Sinatra-estet, lesz külföldről közvetített élő operaelőadás és több napon át kertmoziként is funkcionál majd a létesítmény, azaz valóban sokszínű, változatos program várja a Nagyerdőn a szórakozni vágyókat.

Zene- és tánctörténelem

A tájékoztató stílusosan A nagyvilág Debrecenbe jön jelmondat jegyében ausztriai kitekintéssel kezdődött, az egyetem zeneművészeti karának hallgatói Mozart operájának, a Varázsfuvolának a nyitányát adták elő. Ezzel az e hónap közepén két alkalommal látható Amadeus című darabra utaltak, melyben a címszerepet a városból elszármazott Keresztes Tamás játssza, akivel rövid telefonos interjú is készült a Hotel Aquaticumban megtartott tájékoztatón.

A folytatásban képletesen maradtunk még a szomszédban, hiszen a Kossuth-díjas táncművész, Zsuráfszky Zoltán együttesével látványos történelmi tablót elevenít meg a színpadon Monarchia címmel a Kiegyezéstől az első világháborúig tartó időszakot felölelve. A július 5-ei fellépésről a jól ismert koreográfus és művészeti vezető elmondta, nagy örömmel jönnek Debrecenbe, mert a tavalyig Honvéd Táncegyüttesként működő csoportban többen is kötődnek a városhoz, ahol ráadásul nagy hagyományai vannak a néptáncnak.

A produkcióról szólva kiemelte, hogy előadásukban az Osztrák-Magyar Monarchia népeinek szokásait, virtuóz táncait és gazdag viselet-kultúráját elevenítik meg, háttérként pedig a Kárpát-medencében kiadott egykori képeslapokat festi meg a díszlettervező Götz Béla, s ez együtt rendkívül látványosnak ígérkezik.

Párizst is megidézik

Akárcsak az Újcirkusz Társulatának előadása, ami talán hasonlít a világhírű Cirque du Soleilre, de a Recirquelt 2012-ben létrehozó Vági Bence állítja, ők a ’60-as években Franciaországban elindított színházmegújító irányzat folytatói. Abból indult ki, hogy a cirkuszi artisták szuper hősök, akiket meg lehet tanítani a színészmesterségre is. Így amellett, hogy mindenféle védőeszköz nélkül a magasban játszanak, még egy történetet is előadnak ügyelve az érzelmi hitelességre. A társulatot a Baross Imre artistaképző iskolából, a kontinens egyik legrégebbi ilyen intézményéből toborozta, ezzel itthon munkát adva a korábban ennek híján az országot elhagyó végzős növendékeknek. Együttműködésük olyan sikeres, hogy már szerepeltek Dél-Franciaországban, és készülnek Hollandiába, de előbb még több magyar városban fellépnek, így a Párizsi éjjel című pikáns darabjukkal július 10-11-én Debrecenben is.

HBN-ÉP


Huszonnégy produkció a debreceni Nagyerdei Szabadtéri Színpadon
A sokszínű kísérőprogramok mellett idén 12 budapesti és vidéki kőszínház, valamint utazó társulat 15 sikerprodukcióját, összesen 24 előadást tekinthet meg a közönség a Nagyerdő fái alatt, a tavaly megújult szabadtéri színpadon – jelentette be a programokat szervező Főnix kft. igazgatója.