Idősebb testvérpárt bántalmazott egy férfi

Az elmúlt időszakban megyénk területén több időskorúak sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmény történt. Nem rég adtunk számot arról, hogy Csökmő településen egy idős testvérpárt bántalmazott és kirabolt egy férfi. A gyanúsított már előzetes letartóztatásban van.

Hajdú-Bihar megyében évente több mint 1800 időskorú személy válik különböző bűncselekmények áldozatává. Az idősebb emberek – korukból, vagy fizikai állapotukból eredően – általában gyengébbek, kiszolgáltatottabbak, részükről egy erőszakos bűncselekmény során nagyobb fizikai ellenállás kevésbé várható. Ezen okok miatt a bűnelkövetők egy része éppen az időskorúak közül szemeli ki áldozatát.

Az idősek védelme mindannyiunk feladata, ezt a Hajdú-Bihar megyei rendőrök is kiemelt feladatként kezelik.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság nyomozóinak több hónapi munka eredményként a napokban sikerült elfogni azt a négy személyt, akik ellen lopás bűntett és rablás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, őrizetbe vételük mellett. Az első eset még 2009. július 25-én történt, amikor egy idős korú, egyedül élő férfi házába törtek be. A hűtőből elvitték az élelmiszert, illetve az idős férfi fadobozba rejtett megtakarított pénzét is. Egy hónap múlva (augusztus 29-én) ismét megjelentek. A konyha ablakát benyomva jutottak be a lakásba, az ablakpárkányon lévő pénztárcából 5000-ft zsákmányoltak. A szobába bemenve az ágyban fekvő idős férfit a földre rántották, pénzét követelték, de a sértett ennek nem tett eleget.

A több hónapi nyomozás eredményként megállapítást nyert, hogy minkét bűncselekmény elkövetésével négy hencidai lakos gyanúsítható, egy fiatalkorú fiú, két felnőtt férfi és egy nő. A berettyóújfalui Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya az eljárást továbbfolytatja és előterjesztést a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelésére.

 

D e b r e c e n, 2010. február 26.

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján

Hajdú-Bihar MRFK Sajtószolgálat