Idős emberek lakását szerezték meg csalással

Debrecen – Jogerősen 1 év 4 hónap börtönbüntetéssel sújtotta a Debreceni Ítélőtábla csütörtökön azt a férfit, aki fia és két másik személy segítségével idős emberek lakását szerezte meg győzködéssel, fenyegetéssel.

A harmadfokon eljáró bíróság csalás és közokirat-hamisítás bűntettében marasztalta el Id. O. Gyulát, aki csak azután bocsátható feltételes szabadságra, ha letöltötte büntetése kétharmadát.

A bíróság megállapította tényállás szerint O. Gyuláék egy tiszaújvárosi lakást szemeltek ki, tudva, tulajdonosaik idős, beteg emberek. A cél érdekében azt találták ki, hogy megtévesztik őket: azt mondják, hogy havi 50 ezer forint díj ellenében bérbe vennék a lakást, miközben az ügyvéddel nem bérleti, hanem adásvételi szerződést íratnak. 2005 decemberében a vádlottak által kezdeményezett szerződés el is készült, de amikor az ügyvéd a sértettek előtt azt felolvasta, az idős asszony kiszúrta az átverést és nem írták alá az okiratot. A vádlottak rövidesen megfenyegették az öregeket, mondván, megkeresik a lányukat és az unokájukat, ha nem mennek bele az eladásba. A sértettek ezért végül aláírták a szerződést.

A vádlottak által okozott kár nem térült meg.

HBN