Időmérő parkolóóra lesz

Időmérő parkolóóra lesz
Hatalmas az autóforgalom a Kenézy Kórház és a Klinika körül. De vajon miért ingyenes a parkolás a kórház kerítésén kívül, s miért kell sokat fizetni a klinikánál?

Tájékozódásunk nyomán megtudtuk, hogy a Kenézy körüli parkoló terület a megyei önkormányzat tulajdonában van, ám a kórház a kezelője, amely a használatért nem kíván díjat szedni. A klinika körüli területek tulajdonosa viszont a debreceni önkormányzat, s tavaly áprilistól ezt is bevonták a fizetős körbe.

A miértre Varga László, a debreceni polgármesteri hivatal főosztályvezetője azzal érvelt, hogy amíg nem kellett fizetni, addig a közeli munkahelyek, köztük a klinika dolgozói egész napra lefoglalták autóikkal a helyeket, így nem tudtak megállni a betegek és hozzátartozóik. Csakhogy amióta fizetni kell a várakozásért, még nehezebb helyzetbe kerültek a betegek. Hely ugyan bőven van, de kiszámíthatatlan, mennyi időt kell a klinikán tölteni, s aki nem akar sok pénzt fölöslegesen dobálni a parkoló automatába, annak időnként ki kell szaladni, hogy újabb jegyet váltson

Sajnálja az ezreseket

– Azonnal válaszolok, csak felhívom a lányomat, megkérdezem, mennyi időre vegyek parkolójegyet – mondta a klinika közelében a kocsiból kiszállva egy fiatalos nagymama, akit 4 éves körüli unokája társaságában szólítottunk meg. A hölgy a Pallagi úton állt meg az autójával.

A lányáért jött, aki órákkal korábban a kisebb gyermeket hozta kezelésre. – Itt van már a doktor úr, csak egy órára vegyél jegyet, hátha gyorsan végzünk! – válaszolta a leánya telefonon valamelyik folyosóról. A nagymama közbe elmondta nekünk, hogy sajnos, mostanában gyakran jönnek ide, s rettenetes sokba kerül a parkolás.

Amikor egyedül hozza a kicsit, végképp lehetetlen helyzetbe kerül. Ha már bemegy, a távolabbi épületből nem tud kijönni a picivel , ha lejárt a parkolójegye. Ezért általában sokkal többet fizet, mint amennyiért parkol, de így sem nyugodt. És nagyon sajnálja az ezreseket, de a babát a betegsége miatt nem merik tömegközlekedési eszközön szállítani – magyarázta.

Egy másik automatánál fiatal férfi váltott jegyet. Elmondta, hogy az édesapját kísérte vizsgálatra, s érkezésükkor 540 forintot dobott a gépbe, de még nem végeztek. Most azért jött ki, hogy megismételje a műveletet. Közben be is dobott újra 540 forintot, s szinte ugyanarról a dilemmáról beszélt, amit pár perccel korábban hallottunk.

Varga László, a polgármesteri hivatal főosztályvezetője a példák alapján készséggel belátta, hogy problémát okozhat a betegkenek ez a parkolási rend, s fölösleges kiadási terhet is jelenthet. Ha azonban időmérő parkolásra állnak át, akkor a gépeket őriztetni kell, különben feltörhetik.

Ennek a költsége is beépülhet a parkolódíjba – vetette fel. Végül azonban azt mondta: megvizsgálják, mikorra, hogyan szerelhetnének fel biztonságos helyre olyan sorompós szerkezeteket, amelyeknél távozáskor kell fizetni. Ezzel megszűnne a lejáró jegy miatti izgalom, és mindenki csak annyi időért fizetne, ameddig igénybe vette a parkolót.