Időkapszulák a magasban

Időkapszulák a magasban
© Fotó: Matey István
Hajdúsámson – Az alaptól a csúcsdíszig felújítják a hajdúsámsoni református templom tornyát.

Állványok takarják ezekben a hetekben a Rákóczi utca és a Kossuth utca sarkán található református templom tornyát. A helyi lelkipásztor, Lovász Krisztián lapunknak elmondta: a torony felújítása augusztus 25-én kezdődött és a tervek szerint november végére készül el.

„Lélegező vakolat”

A munka első felében például előplatinázott horganylemez borítást, új csúcsdíszt és zászlót helyeznek el. Ezt követi majd a hiányzó párkányok pótlása, a teljes homlokzat rendbehozása, vagyis glettelése, csiszolása, festése. Az enyhe vizesedés miatt a lábazatot 3 méteres magasságig körben leverték, a fal így most szellőzik.

sa02

Fotó: Matey István

Az alapot szigetelni akarják, és úgynevezett „lélegező vakolatot” visznek majd fel. Az ajtókat már korábban kicserélték, az ablakok közül néhányat most fognak újakkal felváltani, illetve a jobb állapotúakat javítják. A belső részek felújítását későbbre tervezik. – Ilyen mértékű reno­váláson utoljára a II. világháborút követően esett át a jelen formájában eklektikus stílusú, 1896 és 1898 között épült templom – ismertette a lelkipásztor.

Nagy részét összeadták

A beruházáshoz szükséges pénz nagy részét a hívek ugyan összeadták, és hozzájárult a Tiszántúli Református Egyházkerület, a Hajdúvidéki Református Egyházmegye, valamint a helyi önkormányzat is, de a gyűjtés még most is tart, vagyis várják a további adományokat.

HBN–OCs


Darazsak martaléka

Ünnepélyes csúcsdíszfelhúzást is terveznek, melyre egy – eddig meg nem jelölt időpontban tartandó – vasárnapi istentiszteleten kerülne sor. A lelkipásztor szerint ekkorra egy időkapszulát is összeállítanak, melybe például egy napilap, jelenleg használt pénzérmék, a választói névjegyzék, a presbitériumot ábrázoló fénykép, valamint egy, a felújításról szóló információkat tartalmazó dvd vagy pendrive kerül.

A mostani felújítás kezdetekor találtak egy régi időkapszulát, de az abban lévő anyagok nagy része jelentős mértékben károsodott, elázott, a darazsak pedig részben megették a papírokat, melyeket most a Déri Múzeum restaurátorával szeretnének rendbe hozatni – számolt be Lovász Krisztián.

hirdetés