Időkapszula a jövőnek

Időkapszula a jövőnek
Időkapszula a jövőnek - © Fotó: Matey István
Debrecen – 2028-ban, a Nemzeti Tehetség Program zárásakor bontják majd ki azt az időkapszulát, amelyet ma helyeztek el a Debreceni Egyetemen.

Az intézmény áprilisban rendezte az „NTP Utópia konferenciát”, amelyen tudományterületük jövőjét felvázoló tanulmányaikkal mutatkoztak be a Tehetséggondozó Programban résztvevő hallgatók. A kapszulába bekerült – többek között – az előadások anyagait összegző kiadvány, az Egyetemi Élet legutóbbi száma, valamint a konferencia teljes dokumentációja is.

Kiemelt figyelmet fordítanak a tehetséggondozásra a Debreceni Egyetemen, ahol szakkollégiumok, tudományos diákkörök, doktori képzés és tehetséggondozó programok is támogatják a szakterületükön kiemelkedően teljesítő hallgatókat. Az intézmény fontos feladatának tartja, hogy a hallgatókat is bevonja a tudományos életbe, és bemutatkozási lehetőséget is biztosítson számukra.

A Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programjának (DETEP) áprilisi konferenciáján – amelynek központi témája tudományterületük jövőjének felvázolásán túl a Nemzeti Tehetség Program népszerűsítése volt – több mint 100 fiatal kutató mutatkozott be. A hallgatók szakmai visszajelzést kaphattak tudományos kutatásuk hasznosságáról, eredményességéről, és alkalmuk nyílt a megmérettetésre is, hiszen szakmai zsűri értékelte az elhangzottakat.

A DETEP munkájában ebben a tanévben az egyetem 15 karának több mint 500 hallgatója vesz részt. A tehetséggondozó program az egyetem valamennyi karát, és szinte minden tudományterületet érinti.

Hogy a tanulmányokban vázolt „utópiákból” mi valósul meg a következő évek során, az a Nemzeti Tehetség Program zárását követően derül ki az utókor számára. A kapszulát majd csak 2028-ban nyitják ki.

– Debreceni Egyetem –