Időjárás-jelentés – 2017. szeptember 6.

Akt.:
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részén ciklonális hatások érvényesülnek. Alacsonynyomású légörvény helyezkedik el a Kelet-európai-síkság felett, ezért arrafelé változékony az idő, és többnyire 20, a csapadékos tájakon 15 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet. Több ezer kilométer hosszú frontrendszer húzódik végig észak-déli irányban Nyugat-Európán, ami miatt ott sok a felhő, többfelé esik az eső. A frontzóna északi felén 9, 15, délebbre (Franciaországban, Németországban) 20, 26 fok közé melegszik fel a levegő. Közép-Európában és a Balkán-félszigeten kevesebb a felhő, csapadékról is csak kevés helyről érkezik jelentés, a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 29 fok között változik. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárása is változékonyabbra fordul: gyengén és erősen felhős időszakok egyaránt lesznek, és összességében több helyen lehet csapadék, de annak kevés lesz a mennyisége.

Várható időjárás az ország területére csütörtök estig

Nyugat felől fokozatosan vastagszik, de késő estétől újra csökken a felhőzet. Hajnalban délnyugat felől kezd el beborulni az ég, azonban csütörtök délután észak felől ismét felszakadozik a felhőzet. Összességében elszórtan, legnagyobb eséllyel a Dél-Dunántúlon lehet eső, zápor, szerdán délután északnyugaton egy-egy zivatar sem kizárt. A nyugatias szél időnként megélénkül, főleg a Dunántúlon és az északi megyékben egyszer-egyszer meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 20 és 24, a Dél- és Nyugat-Dunántúlon 17 és 19 fok között valószínű.

– MTI –