Időjárás-jelentés

Budapest, 2013. január 16., szerda (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk középső és északnyugati része fölött többközéppontú ciklonrendszer és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást. Emiatt Európa nagy része fölött többnyire erősen felhős az ég, és a frontok mentén többfelé alakul ki csapadék, délen, délkeleten eső, havas eső esik, másutt inkább havazik. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget északi területe, valamint a Kelet-európai-síkság déli része fölött anticiklon helyezkedik el. Arrafelé változóan felhős az ég, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti tájain többnyire 0, -7 fok között alakul, de helyenként napközben -10 fok alatt marad a hőmérséklet. Nyugaton és délen enyhébb az idő, a kora délutáni órákra általában 3, 13 fok közé melegszik fel a levegő.

Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé többnyire nedves, egyre hidegebb levegő áramlik.

 

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Túlnyomóan borult lesz az ég, főként északon, északkeleten időnként felszakadozhat a felhőzet. Délnyugaton többfelé számíthatunk hószállingózásra, majd éjszaka a Dunántúlon már többfelé alakul ki havazás, délen havas eső, eső is lehet. Csütörtökön északkelet kivételével többfelé valószínű csapadék; többnyire hó, délen, délkeleten eső, havas eső is lesz. Az északi, északkeleti szél megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik, és ott helyenként hófúvásokat okoz. Csütörtökön északkeleten is lehetnek erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1, -4 fok között alakul, északkeleten a kevésbé felhős tájakon azonban ennél hidegebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön -1, +4 fok között valószínű.

MTI