Időjárás-jelentés

Budapest, 2013. január 7., hétfő (MTI) – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

Ciklonok örvénylenek Izland, a Spitzbergák és Ukrajna felett. A hozzájuk tartozó frontok mentén kontinensünkön nagy területen erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé fordul elő csapadék: a 15. hosszúsági körtől nyugatra eső, zápor, keletre havazás a jellemző. Az Ibériai-félszigettől Németországon át egészen Finnországig magasnyomás nyúlik be Európa fölé, de nagy területen napos idő csak a mediterrán területeken fordul elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az említett hosszúsági körtől keletre fagypont alatt, nyugatra általában 5 és 10 fok között alakul. A Földközi-tenger medencéjében természetesen ennél melegebb van, Spanyolország keleti tájain 20 fok fölé is felmelegszik délutánra a levegő.

Kedd estig a Kárpát-medence fölé előbb száraz és hideg sarkvidéki eredetű levegő érkezik, majd nyugat felől egy melegfront ér el bennünket.

 

Várható időjárás kedd estig:

Az éjszaka második felétől kezdve nyugat felől egyre nagyobb területen erősen megnövekszik a felhőzet, de a Tiszántúlon napnyugtáig még túlnyomóan napos idő ígérkezik. Kedden napközben a Dunántúlon és estétől a középső tájakon is egyre többfelé kezdődik havazás, de jelentősebb friss hóréteg inkább csak északnyugaton alakulhat ki. A kezdetben keleten még erős északkeleti szél hétfő estére mérséklődik, kedden már mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -10 fok között valószínű, de a Dunától keletre a havas tájakon valamint a fagyzugos helyeken ennél több fokkal hidegebb, az Őrségben pedig néhány fokkal enyhébb lesz az éjszaka.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2 és +2 fok között alakul.

 

 

brl \ kho

 

MTI