megelőzési praktikák

2020.07.04. 16:47

Bármikor, bárki beázhat

Az elmúlt hetek heves esőzései több fronton is megnehezítették az emberek mindennapjait.

20190717 Ajak fotó: Dodó Ferenc DF Kelet-Magyarország Ajakon még mindig tíz-tizenöt ingatlan tetején dolgoznak. Jól mutatja, mekkora viharkárt szenvedtek el az emberek megyénkben, hiszen hetekkel később is tart a következmények felszámolása.

Fotó: MW-archív

A leszakadó vezeték okozta áramkimaradás mellett sokaknak a beázás miatt fájhatott a fejük. A tapasztalatokról és a megelőzési praktikákról Beregszászi József tetőfedőt kérdezte a Napló.

– A vihar miatt nincs több munkánk – jelentette ki talán a laikusok számára meglepő módon a szakember. – A be­ázások és az ezzel kapcsolatos problémák kisebb esőzés esetén is előfordulhatnak – tette hozzá. Mint magyarázta, természetesen a vihar extrém körülmény, hiszen a nagy mennyiségű víz mellett a szélfúvás is jelentős. Emiatt pedig mindenki beázik, csak sokan nem veszik észre, mivel a sárpadlások elnyelik a vizet.

– A támfa takaríttatása és újravágatása megoldás lehet, mivel a cserepek közel vannak a bádoglemezekhez. A kosz felgyűlik, ami azonnal bevezeti a vizet a cserép alá. Ez viszont nem a vihar sajátossága, hanem állandó jelenség – magyarázta.

A szakértő szerint a baj megelőzhető, ha tíz-tizenöt évenként készül állapotfelmérés, valamint érdemes eltávolítani a szélhordta port és madárürüléket, ami jelentősen javíthat az élettartamon. Hozzáfűzte, érdemes figyelni a klímások, napelemesek, internet-, telefon- vagy más szolgáltatók által végzett tetőmunkára is. Ezekben az esetekben gyakori, hogy a cserép után másodlagos vízvédelmet jelentő tetőfóliát megbontják, amit vissza kell javítani a károk megelőzése érdekében.

Szilágyi Gergő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában