Időjárás-jelentés – 2019. március 17.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az Északi-tenger térségében örvénylik az a ciklon, amelynek frontrendszere alapvetően meghatározza Nyugat-, Északnyugat-Európa időjárását. A ciklon melegfrontja (amely nagyjából a Stavanger-Krakkó vonal mentén húzódik) mögött igen enyhe levegő áramlik kontinensünk középső tájai fölé, de a melegedés csak átmeneti jellegű, ugyanis mögötte már érkezik is a markáns lehűlést hozó hidegfront. A frontok mentén felhős, és csapadékos az idő. Eközben Európa déli részénél anticiklonális hatások uralkodnak, emiatt a Földközi-tengernél többnyire napos, száraz az idő. Továbbra is az Ibériai-félszigeten fordulnak elő a legmagasabb hőmérsékletek, a délutáni órákra több helyen is 25, 26 fok köré melegszik fel a levegő. Ezzel szemben szárazföldünk északkeleti részein jobbára 4, 5 fok alatt alakulnak a maximum-hőmérsékletek. A Kárpát-medencét éjszaka eléri az említett hidegfront, amelynek hatására hétfőn felhősebbre, csapadékosabbra fordul időjárásunk, és a hőmérséklet is jelentősen visszaesik a nyugati országrészben.

Előrejelzés az ország területén hétfő estig

Vasárnap túlnyomóan napos, száraz idő után az éjféli óráktól északnyugat, nyugat felől felhőzetnövekedés kezdődik, de az Alföldön hétfőn még több órás napsütésre is számíthatunk. Az éjszaka második felében elsősorban a nyugati határvidéken, hétfő délelőtt a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében várható eső, záporeső, majd ezt követően a csapadéksáv kelet felé halad tovább, és estétől már a Tiszántúlon is eshet. A délnyugati szelet ma főként a nyugati tájakon kísérhetik erős lökések. Késő estétől egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél, és főként az Észak-Dunántúlon és a főváros környezetében megerősödik, néhol viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 6 és 18 fok között várható, délkelet felé haladva mérhetjük majd a magasabb értékeket.

– MTI –