Időjárás-jelentés – 2018. szeptember 23.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Norvégia északi része fölötti középponttal ciklon örvénylik. Ennek hidegfrontja Finnországon, Fehéroroszországon és Ukrajnán át egészen Románia keleti részéig húzódik, és többfelé okoz borult, esős időjárást. A fronttól keletre magasnyomású zóna terül el, ahol csendes, napos idő uralkodik 22 és 30 fokos csúcshőmérséklettel. Ugyancsak magas a légnyomás a szárazföld déli, délnyugati részén. Arrafelé is sok a napsütés, és a nyarat idézi a hőmérséklet, a délutáni órákra 27, 34 fokig melegszik fel a levegő, sőt Spanyolország déli részén 37, 38 fokot is mérnek. Az említett front mögött, Közép-, valamint Nyugat-, Északnyugat-Európában változékony, hűvös idő jellemző, a legmagasabb hőmérséklet 12, 20 fok között alakul. A Franciaország nyugati partjainál elhelyezkedő frontális hullám a következő 36 órában gyorsan halad kelet felé, miközben tovább mélyülve ciklonná fejlődik: e légörvény hidegfrontja hétfőn átrobog a Kárpát-medence felett, sokfelé viharossá fokozódik a szél.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Az ország déli felén tovább csökken a felhőzet, az éjszaka második felében viszont ott is beborul az ég. Késő estétől az északi megyékben, majd másutt is elered az eső, egy-egy zivatar is kialakulhat. Hétfőn a délelőtti óráktól északnyugat felől csökken a felhőzet, a kora délutáni órákra a délkeleti megyékben is kisüt a nap, de arrafelé a déli órákig még eső valószínű. Vasárnap estétől megerősödik a délnyugati szél, majd éjszaka északnyugatira fordul a légáramlás, és nagy területen számíthatunk viharos széllökésekre. Hétfőn délutántól jelentősen mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 15, 19 fok között várható.

– MTI –