Időjárás-jelentés – 2018. október 3.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nyugati, délnyugati területe fölött anticiklon helyezkedik el, emiatt arrafelé változóan és gyengén felhős vidékek egyaránt előfordulnak, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor Észak-, Északkelet-Európa fölött ciklonok örvénylenek, emiatt kontinensünk északkeleti felén gyakran erősen felhős az ég, és főként a frontok mentén többfelé esik az eső, záporeső. A Földközi-tenger középső medencéje fölött sekély ciklon okoz időnként erősebben felhős időt, helyenként zápor is előfordul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi részén 10 fok alatt marad, középső tájain általában 11 és 20 fok között változik. Dél-, Délnyugat-Európában a délutáni órákra még 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félszigeten 30, 35 fokot is mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb, kissé hidegebb léghullámok érkeznek.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Eleinte változóan felhős lesz az ég helyenként záporral, majd éjszakára csökken a felhőzet. Csütörtökön gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. A erős, helyenként még viharos nyugati, északnyugati szél fokozatosan mérséklődik, majd csütörtökön néhol megélénkül az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +5 fok között valószínű, de a fagyzugos helyeken -1, -2 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 14 és 18 fok között alakul.

– MTI –