Időjárás-jelentés – 2018. május 11.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Szárazföldünk nagy részének időjárását anticiklon alakítja, így általában kevés a felhő, sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. Ugyanakkor a Skandináv-félszigettől a Germán-lengyel alföldön át egészen az Alpokig hullámzó frontálzóna található, ennek környezetében erősen felhős az ég, és eső, zápor, helyenként zivatar is kialakul. Ciklon örvénylik a Brit-szigetektől nyugatra, emiatt főként Írország területén erősen felhős, csapadékos az idő. Délkelet-Európa fölött sekély ciklonális mező helyezkedik el, ott a napsütés mellett záporok, zivatarok alakulnak ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti és nyugati vidékein általában 15 és 20, másutt többnyire 21 és 29 fok között alakul. Szombat estig a Kárpát-medence térségében lényeges időjárás-változás nem várható.

Várható időjárás szombat estig

Éjszaka a gomolyfelhők nagy része feloszlik, és egyre kevesebb helyen alakul ki zápor, zivatar. Szombaton a sok napsütés mellett gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, a Dunántúlon és a középső tájakon több helyen valószínű zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, a Tiszántúlon azonban nem valószínű csapadék. Az északkeleti szél napközben főként keleten megélénkül. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 16 fok között alakul, de az Északi-középhegység völgyeiben hűvösebb, a Balaton térségében melegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 és 29 fok között várható.

– MTI –