Időjárás-jelentés – 2018. június 21.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Svédország déli területén ciklon örvénylik, amelynek markáns hidegfrontja Göteborgtól egészen a Franciaország északnyugati részén található Brestig húzódik. A front mentén több helyen is kialakul eső, záporeső, mögötte pedig több fokos lehűlés tapasztalható. Európa többi része felett többnyire anticiklonális hatások érvényesülnek. A sok napsütés mellett gomolyfelhők képződnek, amelyekből elszórtan, leginkább a Földközi-tenger térségében fordulnak elő záporok, zivatarok. A maximum-hőmérséklet kontinensünk nagy részén 26 és 33 fok között alakul, de a Pireneusi-félszigeten 35, 37, míg Nagy-Britannia, a Skandináv-félsziget, valamint a Kelet-európai-síkság északnyugati tájain csupán 11, 21 fok közötti értékeket mérnek. A Kárpát-medencét péntekre virradó éjszaka egy hidegfront éri el, amely egy időre véget vet a kánikulának.

Várható időjárás péntek estig

Csütörtökön még napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, majd estétől északnyugat felől mindenütt megnövekszik a felhőzet és beborul az ég. Délután főként a keleti megyékben elszórtan, majd estétől északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, esőre. Pénteken a kora délutáni óráktól északnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, és egyre kevesebb helyen valószínű csapadék. Kezdetben a délnyugati szél megélénkül, majd éjszaka északnyugatira, északira fordul, és több helyen megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében is előfordulhatnak viharos lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 21 fok között várható, a délkeleti megyékben lesz a melegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 15 és 22 fok között alakul, az ország nagy részén a reggeli, délelőtti órákban lesz a legmelegebb.

– MTI –