Időjárás-jelentés – 2018. február 4.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Az elmúlt napokban a kontinensen végig vonuló többközéppontú ciklonrendszer vasárnapra elérte Kelet-Európát, frontjai elsősorban a Minszk-Kolozsvár-Belgrád vonaltól keletre okoznak felhős időt. Többfelé fordul elő csapadék – vegyesen eső, havas eső, hó formájában -, és néhol jelentős mennyiséget mérnek, a Balkán-félszigeten például a 60 mm-t is meghaladja néhol a 24 órás csapadékösszeg. Ugyancsak ciklon helyezkedik el Franciaország felett, amelynek a felhőzete az Ibériai-félsziget térségében is megtalálható, de belőle csak néhol esik gyenge eső. Anticiklon és annak száraz levegője jelenleg Észak-Európában alakítja az időjárást. Ott sokat süt a nap, de az átlagosnál jó 10 fokkal hidegebbek a nappalok, és éjszaka sem ritkák a -30 fok alatti minimumok. Másutt általában 4 és 13 fok között alakul délután a hőmérséklet, csak a Földközi-tenger partvidékén van ennél melegebb. A Kárpát-medencébe hétfő estig szárazabb, hideg levegő érkezik, így a csípős reggel után hazánk nagy részén változó felhőzetre és több-kevesebb napsütésre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Estig az ország nagy részén feloszlanak a felhők, éjjel csak északkeleten lehetnek felhősebb területek. Hétfőn a változó felhőzet mellett az ország nagy részén több órára kisüt a nap, de az északkeleti területek mellett az Alpokalján is erősen felhős lesz az ég. Helyenként hózápor, gyenge havazás előfordulhat. Hajnalra foltokban köd képződhet, nagyobb eséllyel a Dunántúlon. Az északnyugati szelet kezdetben többfelé kísérik élénk lökések, majd estétől mérsékelt lesz a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és -5 fok között alakul, ennél hidegebb csak a havas, derült helyeken lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn -1 és +6 fok között várható, a fagypont alatti értékek északkeleten valószínűek.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek