Időjárás-jelentés – 2018. február 3.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Hullámzó frontálzóna húzódik Szentpétervártól a Kárpát-medencén és a Genovai-öblön át egészen Tunéziáig. A front mentén jelentős mennyiségű csapadék – eső, havas eső, hó – hullik, a legnagyobb mennyiséget az Adriai-tenger környékén regisztrálták. A volt Jugoszlávia területéről több helyről is 50 millimétert meghaladó csapadékot jelentettek, de az olaszországi Frontone-ban is 61 milliméternyi eső esett 24 óra alatt. Ciklon örvénylik Izland felett is, okklúziós frontja ugyan felhős idő okoz a Brit-szigeteken, de ott jelentős mennyiségű csapadék nem hull. A legmagasabb nappali hőmérséklet az említett hullámzó frontzóna előtt még nagy területen alakul 15 fok körül, a front mögött azonban már jóval hidegebb van. Közép-Európa nagyobb részén -1, +5, Skandinávia északi részén és az Uralhoz közelebb fekvő területeken mindössze -10, -17 fok között alakul. Vasárnap estig a front kelet-délkelet felé mozdul, mögötte több fokkal hidegebb, de már szárazabb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig

Szombaton borult lesz az ég, és többfelé várható csapadék: a Dunántúlon és Észak-Magyarországon havazás, havas eső, a középső országrészben eső, havas eső, hó egyaránt, a Tiszántúlon eső valószínű. A legkeletibb tájakon csak estétől válthat át az eső vegyes halmazállapotú csapadékra. Éjszaka ugyanakkor egyre inkább csak a Dunától keletre, és ott is egyre kevesebb helyen valószínű gyenge, vegyes halmazállapotú csapadék, hajnaltól pedig a Dunántúlon már elkezd felszakadozni, csökkenni a felhőzet. Vasárnap egyre nagyobb területen és mind hosszabb időre kisüt majd a nap a változó felhőzet mellett, de kora délutánig az északkeleti megyékben még felhősebb lesz az ég. Délelőttre keleten megszűnik a csapadék, ezt követően csak néhol lehet zápor, hózápor, havas eső zápor. Az északnyugati szelet többfelé kísérik élénk, ma estig több helyen még erős széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően +1 és -3 fok között alakul, ennél hidegebb csak néhol a dunántúli és északi havas, szélvédett helyeken lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 2 és 7 fok között valószínű.

– MTI –