Időjárás-jelentés – 2018. február 18.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Európa középső és keleti országai fölött egy hullámzó frontrendszer húzódik, erősen felhős vagy borult időt okozva a térségben. Több helyről érkezik csapadékról jelentés, délen főként eső, másutt inkább havas eső, hó a jellemző halmazállapot. Ciklonok örvénylenek a Brit-szigetek térségében és a Skandináv-félszigettől nyugatra is, de a frontok felhőzetéből csak néhol esik gyenge eső. A ciklonok közé, Spanyolországtól a Benelux-államokon keresztül Finnországig egy magasnyomású zóna ékelődött be. Napsütés a kontinensen belül csak itt jellemző, emellett az Ibériai-félszigeten néhol a 24 fokot is eléri délután a hőmérséklet. Másutt általában 6, 17 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban, míg az északi, északkeleti országokban a -1, -9 fok a jellemző csúcsérték. A Kárpát-medencébe átmenetileg szárazabb levegő érkezik, sok lesz a napsütés, hétfő délutántól viszont egy mediterrán ciklon közelíti meg az országot.

Várható időjárás hétfő estig:

Tovább szakadozik, csökken a felhőzet, éjjel már csak délnyugaton marad felhős az idő. Hétfőn szinte mindenütt napsütéssel kezdődik a nap, délutántól viszont dél felől egyre több és vastagabb felhő érkezik. Csapadékra hétfő estig nem kell számítani, később viszont egyre többfelé valószínű havas eső, hó, az Alföldön eső. Az északkeleti szelet több helyen kísérik élénk lökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és -7 fok között alakul, de a vastagabb hóval borított, szélvédett tájakon néhány fokkal hidegebb idő valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 3 és 7 fok között várható.

– MTI –