Időjárás-jelentés – 2017. szeptember 3.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Kara-tenger délnyugati részétől Közép-Európán át a mediterrán térség középső részéig hullámzó frontzóna szeli ketté kontinensünket. Területén sok a felhő, többfelé esik az eső, záporeső, zivatarokról is érkezik jelentés, helyenként nagy mennyiségű csapadék is előfordul. A front mentén a hőmérséklet általában 15 és 25 fok között alakul. Az Alpok magasabban fekvő részein jelentős hótakaró jött létre. A frontrendszer mögött magasnyomású zóna található az Ibériai-félszigettől Skandinávia északi részéig. Ezeken a tájakon csendes, nyugodt az idő, sokat süt a nap, de reggelente helyenként köd és rétegfelhőzet képződik. A Fekete-tengertől északra egy elöregedő magassági ciklon okoz változékony, záporokkal tarkított időt. Európa délkeleti felén többnyire 24 és 35 fok közé melegszik fel a levegő, míg kontinensünk délkeleti határvidékén, a Kaszpi-mélyföld egyes részein még 40 fok körüli forróság van. Nyugat-, Északnyugat-Európában általában 15 és 23 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A következő 36 órában a Kárpát-medence nyugati részei fölé már szárazabb levegő érkezik, keleten azonban hétfőn még több helyen eshet.

Várható időjárás az ország területére hétfő estig

Erősen felhős vagy borult lesz az ég. Többfelé várható eső, zápor, keleten néhol zivatar is lehet, majd estére a Dunántúl nagy részén megszűnik a csapadék, és szakadozottá válik a felhőzet. Éjjel az ország északkeleti harmadán túlnyomóan borult marad az ég ismétlődő esővel, záporral, esetleg zivatarral. A Dunántúlon, majd a középső megyékben tovább szakadozik, csökken a felhőzet. Hétfőn az ország északkeleti részén többnyire erősen felhős lesz az ég, és ott több helyen várható eső, zápor, esetleg zivatar, estére jelentősen csökken a csapadékhajlam. Másutt gomolyfelhős, napos idő lesz néhol záporral. Vasárnap a megerősödő északi, északnyugati szelet a Dunántúlon és északkeleten viharos lökések kísérhetik. Hétfőn az északnyugati, nyugati szél helyenként megerősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 17 és 23 fok között valószínű.

– MTI –