Időjárás-jelentés – 2017. november 30.

Akt.:
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Mediterrán ciklon örvénylik az Adriai-tenger felett, így a térségben és a Kárpát-medencében nagy területen hullott jelentős mennyiségű csapadék, ezen belül az északabbi tájakon és a hegyvidéki területeken havazott. Az Adriai-tenger partvidékén például Szlovéniától Montenegróig 40-75 mm-s csapadékösszegekről érkeztek jelentések. Ugyancsak ciklon örvénylik Dél-Svédország felett. Eközben Oroszország fölött markáns anticiklon helyezkedik el, nagy területen borítja rétegfelhőzet a tájat. A csúcshőmérséklet a Kelet-európai-síkság legnagyobb részén néhány fokkal fagypont alatt alakul. Nyugat- és Dél-Európában ennyire még nem télies az idő, de 20 fok körüli maximumokat is már csak Sevilla környékén és Szicíliában mérnek. Péntek estig a Kárpát-medence fölé egyre szárazabb, de továbbra is hideg levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén péntek estig

Nyugat felől egyre több helyen felszakadozik a zárt felhőzet, az összefüggő csapadékzóna csütörtökön késő délutánra elhagyja a keleti megyéinket is. Ezt követően hajnalig csak néhol lehet gyenge eső, havas eső, hó, de számottevő csapadék már nem lesz. Hajnalra elsősorban az Észak-Dunántúlon és az Északi-középhegység területén köd, zúzmarás köd képződik. Pénteken nagyjából az ország középső felén számíthatunk gyengén felhős, napos, csapadékmentes időre, de a Dunántúl északnyugati részein és a keleti megyékben több lesz a felhő. Csütörtök délutántól mindenütt jelentősen gyengül a szél, pénteken az északira forduló szél már többnyire mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában +1 és -6 fok között alakul, de az északi havas, derültebb tájakon -7, -10 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken -1 és +6 fok között valószínű, fagypont körüli értékek az északi, havas részeken lehetnek.

– MTI –