Időjárás-jelentés – 2017. március 4.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Légörvény és a hozzá kapcsolódó frontrendszer okoz változékony, gyakran csapadékos időt a Brit-szigetektől a Pireneusi-félszigetig. A szárazföld belseje felé haladó hidegfront előtt helyenként zivatarok is kialakulnak, néhol jégeső, nagy mennyiségű csapadék és viharos szél kíséretében. A frontzóna előtt enyhe, többnyire száraz levegő áramlik Közép-Európa fölé, ahol túlnyomóan napos az idő. A Balkán-félsziget fölött anticiklonnak köszönhetően kevés a felhő, csendes, nyugodt az idő. Kontinensünk északi részén ciklon hatására sok a felhő, több helyen havazik, miközben Skandinávia északi felét sarkvidéki eredetű levegő árasztja el. Itt van a leghidegebb, délután is mindössze -2, -8 fok a jellemző hőmérséklet. A Földközi-tenger térségében és a Balkán-félszigeten általában 15 és 21 fok közé melegszik fel a levegő a kora délutáni órákban. Nyugat- és Közép-Európa legnagyobb részén 5 és 15 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Az északi felén még jórészt hótakaróval borított Kelet-európai-síkságon 0 és +5 fok a jellemző maximum-hőmérséklet. Vasárnap a Kárpát-medencét nyugatról hullámzó frontzóna éri el, ezért sok lesz a felhő, többfelé várható eső, záporeső, valamelyest mérséklődik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás vasárnap estig

Estétől egyre nagyobb területen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, majd többnyire erősen felhős idő várható. Ugyanakkor a Dunántúlon főként hajnalban, reggel átmenetileg nagyobb területen csökkenhet a felhőzet. Éjszaka és vasárnap délelőtt főként a középső és a keleti országrészben valószínű helyenként kisebb csapadék. Délutántól délnyugat felől egyre többfelé várható eső, záporeső, egy-egy zivatar sem kizárt. A kiterjedt csapadék a Tiszántúlt várhatóan csak este éri el. Legkisebb eséllyel és mennyiségben a Nyugat-Dunántúlon eshet. Késő estétől nyugat felől határozott felhőzet csökkenés kezdődik. A gyakran élénk, több helyen erős déli, délnyugati szelet szombaton a Dunántúl északi részén viharos lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 10 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 12 és 18 fok között valószínű.

– MTI –