Időjárás-jelentés – 2017. május 9.

Virágzó rododendront néznek diákok a Budafapusztai Arborétumban 2017. május 9-én
Virágzó rododendront néznek diákok a Budafapusztai Arborétumban 2017. május 9-én - © MTI Fotó: Varga György
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Észak- és Nyugat-Európa legnagyobb részén továbbra is több fokkal hidegebb van az ilyenkor megszokottnál. Németország északkeleti felén és Lengyelországban helyenként a 10 fokot sem éri el a csúcsérték, a balti államokban, Oroszország északi területein, valamint a Skandináv-félsziget nagy részén pedig az 5 fok körüli, vagy az alatti maximum-hőmérséklet a jellemző. A sokéves átlagnál is melegebb van viszont a Pireneusi-félszigeten, ahol a délutáni órákra 33 fokig is felmelegszik a levegő. A Brit-szigetek térségében elhelyezkedő anticiklon keleti peremén áramló sarkvidéki eredetű hideg levegő a Kárpát-medencét is elérte, a hidegfront környezetében kedden hajnalban és délelőtt több helyen az eső is esett. Szerdán ez a hidegfront keletre helyeződik, és a medencében megszűnik a hideg levegő utánpótlása, napközben már melegedés kezdődik.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Kedden tovább szakadozik, csökken a felhőzet, de az ország középső sávjában – a Duna-Tisza közén – tartósan sok marad a felhő, ott csupán a hajnali órákban csökken jelentősebben a felhőzet. Este és az éjszaka első felében főként a középső területeken számíthatunk további esőre, záporra. Szerdán a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap, a legtöbb napsütés a déli országrészben várható, csapadék nem valószínű. Az erős, olykor viharos északi, északnyugati szél éjszakára mérséklődik, és szerdán már csak északon, északnyugaton élénkül meg helyenként a déli, délnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -3 és +5 fok között várható. Az Alföld nyugati felén lesz enyhébb az éjszaka, fagypont alá pedig az Északi-középhegység völgyeiben, helyenként a Nyírségben, illetve a Dunántúl nyugati felén hűlhet a levegő. Talajmenti fagyra többfelé számítani kell.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 11 és 17 fok között alakul.

– MTI –