Időjárás-jelentés – 2017. május 17.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Izland felett ciklon örvénylik, amely alapvetően a Norvég-tengeren okoz viharos, változékony időt, de a frontjai által Skandinávia, a Brit-szigetek, illetve az Északi-tenger partvidékének időjárását is meghatározza. Utóbb említett helyeken is sok a felhő, és többfelé esik az eső, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig kevéssel 10 fok felett alakul. Ugyanakkor Anglia középső része felett hullámzó frontrendszertől keletre a kevésbé csapadékos és tengerparttól távolabb eső helyeken ennél jóval melegebb is előfordul: Londonban 25, Amszterdamban 26, Párizsban 28 fokot mérnek. Ugyancsak ciklon található Oroszország európai része felett, amelynek középpontja Moszkvától kissé keletre helyezkedik el. Abban a térségben erősen felhős, esős idő van, de a Kelet-európai-síkság nyugati felén és a balti térségben már anticiklon alakítja az időjárást. Ott száraz a levegő, derült az ég, éjszaka helyenként még fagy is előfordul, délutánra pedig 15 fok közelébe melegszik fel a levegő. A magasnyomás tengelye északkelet-délnyugati irányítottságú, Közép-Európa és a Földközi-tenger nyugati felére is kiterjeszkedik. Arrafelé már igazi nyaralóidő van, Olaszországban 25 fok körül, Spanyolországban 28, 34 fok közötti csúcsértékeket mérnek. Csütörtök estig ez az anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását is. Nálunk ugyan nem lesz ilyen meleg, de sok napsütés és a sokévi átlagnál több fokkal melegebb idő várható.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel, illetve éjszaka derült vagy kissé felhős égbolttal. Csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de csütörtökön a Dunántúlon délire forduló szelet élénk, a Fertő térségében erős közeli lökések kísérik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 3 és 14 fok között alakul, az északkeleti országrészben lesz a hűvösebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 24 és 27 fok között alakul.

– MTI –