Időjárás-jelentés – 2017. június 30.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetektől a Benelux államokon át egészen a Kelet-európai-síkság középső részéig többközéppontú ciklon és frontjaik alakítják az időjárást. A felsorolt tájakon többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Szárazföldünk más részein szárazabb az idő, a fátyol- és gomolyfelhők mellett több órára kisüt a nap, csak helyenként alakul ki zápor, néhol zivatar. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északnyugati felén többnyire 15 és 23 fok között változik, de északon 15 fok alatti értéket is mérnek. Ugyanakkor Európa délkeleti felén a délutáni órákra általában 28 és 35, a Balkánon 36, 40 fok közé melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölött hidegfront vonul át, mindenütt mérséklődik a meleg.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

Délnyugat, nyugat felől tovább növekszik a felhőzet, és estétől már mindenütt többnyire erősen felhős lesz az ég. Délnyugat felől egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként zivatar. Szombat reggeltől nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet, egyre több helyen kisüt a nap. Kezdetben még többfelé, majd inkább csak keleten valószínű eső, zápor, délután pedig nyugaton alakulhat ki néhol zápor, egy-egy zivatar. A délnyugati, majd a nyugatias szél megerősödik, ma északkeleten viharossá fokozódik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton általában 21 és 27 fok között valószínű, de északkeleten ennél kissé hűvösebb is lehet.

– MTI –