Időjárás-jelentés – 2017. július 16.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Az Atlanti-óceán felől Közép-Európa fölé anticiklon nyúlik be. A leszálló légmozgások hatására szinte zavartalan a napsütés, de az északabbi területeken még hűvös a levegő. A magasnyomástól északra frontrendszer vonul nyugatról kelet felé; a Brit-szigeteken, a Benelux-államokban és a Skandináv-félszigeten többnyire felhős az idő. Felhős vidékek találhatóak Kelet-Európában is, de az ott észak-dél irányban húzódó frontzóna előtt Oroszország európai területének keleti részére meleg levegő áramlik, a csúcshőmérséklet 30 fok körüli. Továbbra is kánikulai a meleg Dél-Európában, bár Dél-Spanyolországban kissé mérséklődött a forróság, szombaton már “csak” 41, 42 fokig melegedett fel délutánra a levegő. Hétfőn a Kárpát-medencében is melegadvekció kezdődik, kissé erősödik a nappali felmelegedés, és a következő napokban további erőteljes melegedés várható.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Késő délutántól jelentősen csökken a felhőzet, éjszaka már többnyire derült lesz az ég, csupán északon lehet kevés fátyolfelhő. Hétfőn túlnyomóan derült, napos idő lesz, estefelé az északi határ mentén növekedhet meg helyenként kissé a felhőzet, csapadékra nem kell számítani. Vasárnap napközben még az ország középső részének kivételével többfelé megerősödik az északi, északkeleti szél, hétfőn mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 25 és 29 fok között várható.

– MTI –