Időjárás-jelentés – 2017. december 7.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában:

A Brit-szigetektől északra ciklon örvénylik, frontjai mentén sok a felhő, többfelé regisztrálnak csapadékot, néhol jelentős mennyiséget mérnek. Ezen alacsonynyomású képződmény hidegfrontja előtt az ilyenkor megszokottnál enyhébb az idő, Skandinávia déli részén például 8, 10 fokos csúcshőmérsékletek is előfordulnak. Ezzel szemben Finnország északi részein helyenként -20 fok alatt marad a hőmérséklet napközben is. Dél-Európa felett anticiklon található, melynek területén általában sokat süt a nap, azonban néhol tartósan ködös tájakat is találni. A Földközi-tenger térségében több helyen mérnek 10, 15 fokot, kontinensünkön a legmelegebb az Ibériai-félsziget déli részén van, ott 17, 19 fok is előfordul. Péntek estig a Kárpát-medence térségét északnyugat felől eléri egy hidegfront, mindenütt beborul az ég, elered az eső.

Várható időjárás az ország területén péntek estig:

Csütörtökön többnyire fátyolfelhős idő várható, majd egyre több helyen képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely pénteken északkeleten maradhat meg tartósabban. A ködös területeken szitálás, néhol ónos szitálás előfordulhat. Pénteken az ország nagy részén kezdetben sok napsütésre számíthatunk, majd északnyugat felől fokozatosan mindenütt beborul az ég. Péntek napközben egyre többfelé várható eső, estétől a Dunántúlon néhol havas eső, hó is lehet. A déli, délnyugati szél hajnaltól egyre több helyen megerősödik, pénteken egy-egy viharos széllökés is előfordulhat. Péntek délutántól egyre nagyobb területen északnyugatira fordul a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -2 és +4 fok között valószínű, de az Északi-középhegységben -3 foknál hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 8 és 14 fok között alakul, de északon helyenként mindössze 3, 6 fokig melegszik fel a levegő.

– MTI –