Időjárás-jelentés – 2017. április 9.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Európa Kárpát-medencétől nyugatra eső területei felett derült az idő. Egy hatalmas anticiklon húzódik egyre keletebbre, a kontinens közepe felé, és okoz napos, viszonylag enyhe, száraz időt. Az Ibériai-félszigeten nem ritka a 25 fok feletti délutáni hőmérséklet, de a nyugati és déli területeken is 20 fok felett alakulnak a maximumok. A Skandináv-félszigeten frontátvonulások miatt változékony az idő. Norvégia partvidékein jelentős mennyiségű csapadékról érkezett jelentés, mely nagyobbrészt eső, de a sokfelé 0 fok közeli nappali hőmérséklet miatt vegyes halmazállapot is előfordul. Az anticiklon keleti peremén, Törökországban és attól északra egy magassági ciklon miatt megnőtt a heves zivatarok kialakulásának veszélye. Észak-Afrika felől nagyobb mennyiségű port szállít a szél észak felé, de az anticiklon miatt ez feltehetőleg nem éri majd el a szárazföldet. Hétfő estig a Kárpát-medence időjárását még a magasnyomású légköri képződmény alakítja, sok napsütés, száraz idő várható.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Délután még sok lesz a felhő, majd este a gomolyok többnyire feloszlanak, sokfelé kiderül az ég. Éjszaka is lehetnek felhős területek, főként a középső és nyugati területeken, foltokban pedig köd is képződhet. Hétfőn ismét gomolyfelhős, napos időre számíthatunk, legfeljebb az Alpokalján alakulhat ki kisebb zápor. Éjszaka gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, hétfőn pedig többfelé a délire forduló szél lehet élénk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 2 és 7 fok között alakul, de a Tiszántúlon és az északi völgyekben néhol 0 fok közelébe hűlhet le a levegő, északnyugaton és a városokban pedig 8, 9 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 18 és 24 fok között valószínű, nyugaton a magasabb értékekkel.

– MTI –