Időjárás-jelentés – 2017. április 26.

Akt.:
Csíkszereda, 2017. április 26. Terelik a juhokat az esztenához, a hegyi szálláshoz az erdélyi Csíkszeredához tartozó Csíksomlyónál 2017. április 25-én. A csíksomlyói juhtartó gazdák összegyűjtik az állataikat és azokat pásztorokra bízzák, akik egész nyáron a hegyi legelőkön tartják és gondozzák a juhokat.
Csíkszereda, 2017. április 26. Terelik a juhokat az esztenához, a hegyi szálláshoz az erdélyi Csíkszeredához tartozó Csíksomlyónál 2017. április 25-én. A csíksomlyói juhtartó gazdák összegyűjtik az állataikat és azokat pásztorokra bízzák, akik egész nyáron a hegyi legelőkön tartják és gondozzák a juhokat. - © MTI Fotó: Veres Nándor
Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Szinte mértani pontossággal “szeli ketté” az az északkelet-délnyugati irányban húzódó frontrendszer kontinensünket, mely Skandináviában, Közép-Európa nagy részén és a Földközi-tenger nyugati medencéjében okoz felhős, és többfelé igen csapadékos időt. A legtöbb eső a balti államokban és Dél-Franciaországban, valamint az Alpok főgerincétől északra esett, míg a hegylánc nyugati vonulatait újabb jelentős havazás éri; 50-90 cm friss hó hullott az elmúlt nap során, és további felhalmozódás várható a frontátvonulás során. A nyugati partvidéken ennél jóval szárazabb, de az átlagosnál hűvösebb az idő, a frontrendszer mögött délnyugat felé áramló hideg levegő további fagyokat, és komoly nehézségeket okoz a helyi mezőgazdaság számára. A mediterrán partvidéken és a Kárpát-medencétől keletre még enyhe és többnyire napos az idő, jellemzően 15-20 fok felett alakul a hőmérséklet a legmelegebb órákban, de kisebb körzetekben még fagypont alá csökken a hajnali hőmérséklet. A következő 36 órában a Kárpát-medence az említett frontrendszer hatása alá kerül, ennek köszönhetően igen nagy, 10 fokot meghaladó hőmérséklet-különbség alakul ki az országban.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Éjszaka megnövekszik a felhőzet; a Nyugat-Dunántúlon borult, másutt változóan, illetve erősen felhős lesz az ég, és a Dunántúlon, valamint a Duna-Tisza közén több helyen előfordulhat gyenge eső, zápor. Csütörtökön a Tiszántúlon a változó felhőzet mellett még több órára kisüthet a nap, de a középső területeken erőteljes gomolyfelhő-képződés miatt záporok, helyenként zivatar, a Dunántúlon pedig többnyire borult ég mellett időszakos eső várható. Szerdán a déli, délnyugati szelet a Dunántúl nyugati területein még kísérhetik viharos lökések, majd csütörtökön már inkább csak az Alföldön erősödhet meg a nappali órákban. Az Észak-Dunántúlon éjszakától a szél északnyugatira fordul, és csütörtökön napközben szintén megerősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 14 fok között alakul, északnyugaton lesz a leghidegebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön tág határok között, 7 és 25 fok között várható. Az Észak-Dunántúlon lesz a leghidegebb, a Tiszántúlon a legmelegebb.

– MTI –