Időjárás-jelentés – 2017. április 24.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában

Hozzávetőlegesen a London-Budapest-Isztambul vonaltól délnyugatra alapvetően anticiklonális hatások alakítják az időjárást. A többnyire napos időben 14 és 20 fok között alakul a csúcshőmérséklet, de a Pireneusi-félszigeten továbbra is jóval melegebb van; többnyire 25 és 30 fok közé melegszik fel délutánra a levegő. Az említett vonaltól északra ciklonok okoznak változékony, hűvös időt. Európa nagyobb részén még 8 és 14 fok közötti a maximum-hőmérséklet, Észak-Skandináviában helyenként napközben is fagy, és északkeleten az Ural előterében is hideg van. A hőérzetet a sok felhő és az időnként megerősödő szél is ronthatja. A Kárpát-medence eleinte az anticiklonális mező peremén helyezkedik el, majd az Északnyugat-Európa felett megerősödő ciklon előoldalába kerül. A délnyugat felől áramló meleg levegő hatására kedden tovább erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Változó felhőzetre, gomolyfelhős égre számíthatunk a legtöbb helyen többórás napsütéssel. Hétfőn északkeleten egy-egy zápor lehet, kedden főként a délutáni órákban a középső területeken alakulhat ki helyenként záporeső. Kezdetben az Alföldön néhol megerősödik a nyugati szél, majd kedden a délnyugati szél lesz erős, a Dunántúlon nagy területen viharos.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul, északkeleten helyenként még talajmenti fagyra is számíthatunk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 18 és 24 fok között valószínű.

– MTI –