Időjárás-jelentés – 2017. április 18.

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti.

Időjárási helyzet Európában:

A Pireneusi-félsziget és a Földközi-tenger térségének kivételével Európa-szerte az átlagosnál jóval hűvösebb az idő. Míg Dél-Spanyolországban 30, 31 fokig is felmelegszik délutánra a levegő, addig a Frankfurt-Pozsony-Ungvár vonaltól északra 10 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet. Nagy területen – Skandináv-félsziget, balti államok, Oroszország, Fehéroroszország – a csúcsérték az 5 fokot sem éri el, sőt az Ural előterében napközben is fagy. Az Észak-, Északnyugat-Európa feletti magasnyomás déli peremén sok a felhő, valamint többnyire borult, esős az idő a szárazföld keleti része felett észak-dél irányban húzódó frontrendszer mentén is. Szerda estig a Kárpát-medence időjárásában is változás várható. Az északról áramló hideg levegő hatására a felettünk lévő sekély ciklon megerősödik; sokfelé várható csapadék, hideg, szeles időre számíthatunk.

Várható időjárás az ország területén szerda estig:

Kezdetben északon, északnyugaton még átmenetileg felszakadozhat rövid időre a felhőzet, majd országszerte borult lesz az ég. Kedden estig elszórtan lehet eső, zápor. Késő estétől délkelet felől azonban egyre többfelé várható eső, hajnalban a Dél-Dunántúl keleti felén havas eső, hó is. Szerdán napközben sokfelé számíthatunk csapadékra; a Dunántúlon az eső mellett továbbra is hullhat havas eső, hó, az Északi-középhegység magasabban fekvő részein is havazhat, megmaradó hó a hegyekben valószínű. Az északi, északnyugati szél ma az Észak-Dunántúlon megerősödik, hajnaltól a Dunántúlon viharossá fokozódik, a nyugati területeken a legerősebb széllökések sebessége elérheti a 90-100 km/h-t. Szerdán a Dunától keletre is megerősödik az északi, északkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 2 és 9 fok között valószínű.

– MTI –