Időjárás-jelentés – 2016. november 6.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A hideg légtömeg délnyugat felé terjeszkedve mind többfelé válik az időjárás meghatározójává Európában. A Skandináv-félsziget legnagyobb részén és a Kelet-európai-síkságon a Tallinn-Minszk-Voronyezs vonaltól északkeletre szombaton napközben is fagypont alatt maradt a hőmérséklet, sőt a még Európához tartozó Komi Köztársaságban és Nyenyecföldön sokfelé a -10 fokot sem érte el; ráadásul többfelé havazik. A hóréteg is összefüggő, vastagsága Moszkva közelében néhol a 20, a Fehér-tenger partján a 30 cm-t is meghaladja. Igazán kellemes, meleg időt szombaton már csak a Földközi-tenger partvidékéről jelentettek: a spanyolországi Alicante környékén, valamint Korzika, Szardínia, Szicília és Görögország egyes részein még nyári napot, azaz 25 fok feletti csúcshőmérsékletet regisztráltak. A szubtrópusi meleg és a sarkvidéki hideg levegőt elválasztó területen egy aktív, hullámzó frontrendszer szeli ketté a kontinenst Dél-Spanyolországtól az Alpok és a Kárpátok vidékén keresztül egészen a Balti-tengerig. E nagy területen markáns felhő- és csapadékképződési folyamatok zajlanak, és különösen a hegyvidéki területeken igen nagy mennyiségű csapadékot mértek az elmúlt 24 órában: Baszkföldön, a svájci Lausanne környékén, a Júliai-Alpok környezetében és az Appenninek egyes részein 50-100 mm hullott. Ez a frontrendszer hétfő reggelig kiadós esőkkel az országon is átvonul, mögötte átmenetileg kissé szárazabb levegő érkezik.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Az átmenetileg kevésbé felhős területek fölött is újra beborul az ég, és sokfelé várható kiadós eső. Éjszaka északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, szűnik a csapadék. Hétfőn napközben északkeleten is mindenütt csökken a felhőzet, és a változóan felhős ég mellett általában több órára kisüt a nap, inkább csak a Dunántúl nyugati felén lehetnek tartósan felhős területek. Estétől nyugat felől ismét növekedni, vastagodni kezd a felhőzet. A szél hajnalig fokozatosan mindenütt északnyugatira, nyugatira fordul, többfelé kísérik erős lökések. Hétfőn napközben már csak a Budapest-Debrecen vonal széles sávjában marad élénk a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 8 fok között, a Nyírségben 10 fok körül alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 7 és 12 fok között valószínű.

– MTI –