Időjárás-jelentés – 2016. november 20.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A kontinens időjárását két nagyméretű légköri képződmény alakítja. A nyugati partvidék mentén egy többközéppontú ciklonrendszer húzódik, északkeleten pedig stabil magasnyomás található. Közös áramlási rendszerükben a szárazföld középső területei fölé is enyhe levegő érkezik, így az Appennini- és a Balkán-félszigeten több helyen 20 fok közelébe, néhol 22, 23 fokig is felmelegszik a levegő, és hasonlóan enyhe az idő Portugália és Spanyolország déli vidékein is. Jelentősebben megenyhült Észak-, Északkelet-Európában is, ott sem jellemző már a fagypont alatti maximum. Bár Európa-szerte a sokévi átlagnál enyhébb az idő, a napsütés főként a déli, délkeleti területeken dominál, másutt többnyire felhős az ég, az említett magasnyomásban pedig többfelé párás, ködös a levegő. Hétfő estig a Kárpát-medencében is folytatódik az enyhe idő, a délkelet felől érkező szárazabb levegőnek köszönhetően a legtöbb helyen több órára a nap is kisüt.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Éjszaka többnyire kevés lesz a felhő, foltokban – az Észak-Alföldön, Északi-középhegység völgyeiben és a szélcsendes délnyugati részeken – köd képződik. Hétfőn délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, országszerte kisüt a nap, csapadék nem várható. A déli, délkeleti szél megélénkül, a Dél-Alföldön és északnyugaton meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 9 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 12 és 18 fok között valószínű, a tartósabban párás, felhős részeken kissé hűvösebb lehet.

– MTI –
hirdetés