Időjárás-jelentés – 2016. november 16.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk északnyugati területei fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el. Hatására arrafelé túlnyomóan borult az ég, és többfelé fordul elő csapadék; eső, havas eső, ónos eső, havazás. Ugyanakkor Dél- és Kelet-Európa időjárását anticiklon alakítja. A keleti tájakon felhős, párás, helyenként tartósan ködös az idő, és gyenge havazás is előfordul, délen azonban többfelé kisüt a nap, és számottevő csapadékról sem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti részén általában 0 és -5, az Ural előterében -8, -18 fok között alakul. Ennél enyhébb az idő a középső vidékeken, ott 0, +8 fokot mérnek. A legmelegebb nyugaton és délen van, ahol a kora délutáni órákra általában 11, 18 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi félsziget déli részén néhol 20, 22 fok is előfordul. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé egyre enyhébb, kezdetben nedves, majd kissé szárazabb levegő áramlik.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Reggelig túlnyomóan borult lesz az ég, és több helyen várható csapadék, legkisebb eséllyel délnyugaton. Az ország nagy részén eső valószínű, de az Esztergom-Békéscsaba vonaltól északkeletre havazás, havas eső, ónos eső is lehet. Csütörtökön eleinte erősen felhős lesz az ég, majd délnyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Kezdetben északon, északkeleten többfelé, másutt néhol alakul ki eső, északkeleten eleinte havas eső, ónos eső, az északkeleti határnál havazás is lehet. A déli, délnyugati szél helyenként megélénkül.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +3 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 3 és 8 fok között valószínű, de északkeleten ennél hidegebb, délnyugaton enyhébb lesz az idő.

– MTI –
hirdetés