Időjárás-jelentés – 2016. március 20.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Időjárási szempontból Európa négy jól elkülöníthető területre osztható fel. A legmagasabb légnyomás a kontinensen – szokatlan módon – a Brit-szigeteken van, s a napos idő helyett a tengeri területek fölé érkező enyhe levegőben kiterjedt alacsonyszintű rétegfelhőzet képződött. Ennek következtében nemcsak Nagy-Britanniában, hanem Franciaország északi felében, a Benelux-államokban, Németországban, de még Lengyelország jelentős részén is borongós idő, néhol szitálás is előfordul. A nappali órák hőmérséklete többnyire 5 és 10 fok között alakul, csak ott emelkedik kissé magasabbra a hőmérő higanyszála, ahol hosszabb időre előbújik a nap. Ugyanakkor a legcsapadékosabb terület jelenleg Délnyugat-Európa, ahol egy elöregedő ciklon okoz többfelé esőt, Spanyolország északi részén néhol kiadós záporokat. Ezzel szemben a legnaposabb és a legszárazabb időt Olaszországból és a Balkán-félsziget nagyobb részéről jelentik. Errefelé már igazán kellemesek a nappalok, hiszen délutánra többnyire 15 és 20 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Észak-Olaszországban – alpi főnhatás következtében jellemző zavartalan napsütésben – 22 fokot is mértek. A negyedik, egyben leghidegebb terület Északkelet-Európa, ahol aktív ciklontevékenység figyelhető meg, és az északi áramlással sarkvidéki, tengeri eredetű légtömeg árasztotta el a területet. Napközben sokfelé erőteljes a gomolyfelhő-képződés, hózáporok is előfordulnak, és hozzávetőlegesen a Minszk-Kijev vonaltól északkeletre napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet. A hideg levegő a jövő hét elejére kissé nyugat felé terjeszkedik, ennek déli peremén egy hidegfront súrolja a Kárpát-medencét, de számottevő időjárás-változást Magyarországon nem okoz.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

Délután az ország nagyobb részén – a Dunakanyar környékének kivételével – a gomolyfelhők ellenére is hosszabb napos időszakokra és csapadékmentes időre számíthatunk. Este átmenetileg kevesebb lesz a felhő, majd az éjszaka második felében elsősorban Zempléni-hegység környékén, a Tiszántúlon és az Őrség tágabb környezetében megnövekszik a felhőzet, és errefelé egy-egy zápor is kialakulhat. Hétfőn a főváros környékén és az Alföld középső részén valószínű a legtöbb napsütés és a kevesebb gomolyfelhő, ugyanakkor a Dél-Dunántúlon lehetnek tartósan felhős körzetek, valamint a Nyírségben és Borsodban gyakori felhőátvonulások, de számottevő csapadék ezeken a területeken sem valószínű. Vasárnap estig az ország északkeleti felében a délnyugati szél sokfelé megélénkül. Hajnalban az Alpokalján csak átmenetileg, reggeltől a Kőszeg-Baja, valamint a Miskolc-Debrecen vonalak által határolt területen többfelé megerősödik az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -3 és +5 fok között valószínű, gyenge fagy a tartósan derült helyeken, főleg a Dunántúl északkeleti és az Alföld egyes részén, valamint az Északi-középhegység völgyeiben lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 11 és 16 fok között várható.

– MTI –
hirdetés