Időjárás-jelentés – 2016. május 8.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Észak-európai középpontjával egy anticiklon uralja Európa jelentős részének időjárását. A magasnyomás területén, hozzávetőlegesen a Tromso-Nyizsnyij Novgorod-Róma-Bristol városok által határolt négyszögben sokat süt a nap, szinte felhőtlen az ég, így nem csoda, hogy még Finnország déli felén is 20 fok fölé melegszik fel a levegő, a Belgiumban mért 27 fok pedig a legmagasabb jelenleg a kontinensen. A szárazföld nyugati részére ugyanakkor egy északkelet-délnyugat irányban hosszan elnyúló frontrendszer és egy fiatal ciklon már nedvesebb levegőt szállít. A legtöbb felhő és legintenzívebb csapadéktevékenység az utóbbi területén fordul elő, az Ibériai-félszigeten ugyanis több helyen észlelnek esőt, záport. Ezzel párhuzamosan a Fekete-tengertől nyugatra egy magassági hideg légörvény labilizálja a légkört, kedvezve ezáltal a gomolyfelhő-képződésnek és a konvektív időjárási események kialakulásának. A Kárpát-medence időjárását is döntően ez a légörvény alakítja a következő 36 órában, fölénk helyeződésével hétfő estig ezért több helyen várható zápor, zivatar.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig

Vasárnap az ország középső és keleti harmadán, hétfőn inkább a Dunától keletre eső területeken erőteljes gomolyfelhő-képződésre lehet számítani, ezeken a vidékeken több helyen zápor, zivatar is kialakulhat helyenként jégeső kíséretében. Másutt ugyanakkor kevesebb felhő, több napsütés ígérkezik, és csak elszórtan várható csapadék. Éjszaka némiképp mindenütt csökken a felhőzet, a Dunántúlon nagy területen ki is derül az ég, míg a Dunától keletre felhős körzetek is maradhatnak, zápor, zivatar is elsősorban ott valószínű. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, csak az Alföld északkeleti felén élénkül meg vasárnap napközben az északkeleti, hétfőn a Dunántúl északnyugati részén a délkeleti szél. Átmeneti szélerősödés továbbá záporok, zivatarok környezetében is lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 11 fok között alakul, a Dunántúlon lesz a leghűvösebb az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 19 és 23 fok között várható.

– MTI –
hirdetés