Időjárás-jelentés – 2016. május 4.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A kontinens legnagyobb részén egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően az évszaknak megfelelő az időjárás. Nyugat-Európában, Skandináviában és keleten nagy területen napos az idő, a csúcshőmérséklet általában 20 fok környékén alakul, de például az Ibériai-félsziget déli részén már 30-33 fokot mérnek. A Balkán-félsziget és Törökország felett egy elöregedő ciklon miatt erősen felhős az ég és többfelé esik az eső. A hőmérséklet tág határok, 10 és 18 fok között alakul. Csütörtök estig a Kárpát-medence az említett anticiklon peremén helyezkedik el, enyhe idő várható záporral, helyenként zivatarral.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig:

Éjszaka kelet felől vékonyodik, csökken a felhőzet, és csapadék is egyre inkább a Dunántúlon, de ott is egyre kevesebb helyen várható. Reggel már az Alpokalján is csak elvétve eshet. Csütörtökön a többórás napsütés mellett nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, és főként az ország középső harmadában elszórtan zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Az erős, viharos északi, északkeleti szél éjszakára mérséklődik, majd csütörtökön többfelé számíthatunk erős széllökésre.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 7 és 12 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön általában 18 és 23 fok között valószínű, a Tiszántúlon lesz a legmelegebb. Ugyanakkor az Alpokalján várhatóan csak 15-17 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet.

– MTI –