Időjárás-jelentés – 2016. május 30.

Akt.:
Pécs, 2016. május 30. Villámlás Pécs kertváros városrésze felett 2016. május 29-én. Az országon nyugatról keleti irányba végigvonuló viharzóna miatt nem emelkedett jelentősen a tűzoltói riasztások száma, de a fővárosban és kilenc megyében a további heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.
Pécs, 2016. május 30. Villámlás Pécs kertváros városrésze felett 2016. május 29-én. Az országon nyugatról keleti irányba végigvonuló viharzóna miatt nem emelkedett jelentősen a tűzoltói riasztások száma, de a fővárosban és kilenc megyében a további heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. - © MTI Fotó: Sóki Tamás
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa nagy részének időjárását többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Nyugat-Európában, valamint északkeleten van a legtöbb felhő, és ott többfelé fordul elő csapadék. Másutt a több-kevesebb napsütés mellett az erősen megnövekvő gomolyfelhőzetből záporok, zivatarok alakulnak ki, néhol heves zivatar is előfordul. A legtöbb napsütés szárazföldünk déli területein van, onnan számottevő csapadékról sem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi és nyugati tájain általában 12 és 22 fok között változik. Ennél melegebb van Kelet-, Délkelet-Európában, ahol a délutáni órákra többnyire 24 és 30 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Görögország déli részén és a Kaukázustól északra 30-34 fokot is mérnek. Kedd estig a Kárpát-medence fölé már szárazabb léghullámok érkeznek, egyre kevesebb helyen alakul ki zápor, zivatar.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Változóan felhős lesz az ég, kedden is számíthatunk többórás napsütésre. Hétfőn elszórtan, kedden helyenként zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél éjszakára átmenetileg mérséklődik, kedden többfelé megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 23 és 28 fok között alakul.

– MTI –
hirdetés