Helyi közélet

2008.03.20. 06:28

Meddig élhetünk? Kevesebb ideig, mint a pestiek

<p>Budapest, Debrecen - A 35 éves budapesti férfiak átlagosan még 37,8 évi "földi pályafutásra" számíthatnak, az ugyanilyen korú fővárosi hölgyek pedig nagyjából további 43,9 év evilági léttel kalkulálhatnak.</p>

A Központi Statisztikai Hivatal által nemrégiben publikált "Egészségesen várható élettartamok Magyarországon" című kutatásból az is kitűnik, hogy a pesti férfiak életének második feléből 7-8 évet, a hölgyekéből pedig 11-12 évet árnyékol be valamilyen betegség.
Ami viszont még ennél is meghökkentőbb, az az, hogy miközben a vizsgált korú fővárosi férfiak halálukig átlagosan harminc egészséges évre számíthatnak, a békésieknek vagy a hajdú-bihariaknak csupán huszonhárom ilyen adatik meg.

A hölgyeknél ugyanebben az összehasonlításban szintén a budapestieknek van okuk az optimizmusra, de a Veszprém, a Fejér vagy a Zala megyeiek sem panaszkodhatnak a még rájuk váró több mint harminc egészséges esztendővel. Nem így Borsodban, ahol ez a szám alig több, mint 24 év.

  • A mûveltebbek tovább élnek
  • A születéskor várható élettartam 2006-ban volt a legmagasabb
  • Magyarország a 36. legélhetõbb ország a világon
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában