Időjárás-jelentés – 2016. május 18.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Dél-Európában nagykiterjedésű anticiklon helyezkedik el, ezért a mediterrán országokban többnyire napos, száraz az idő. A hőmérséklet mindenütt 20 fok fölé emelkedik, de Spanyolország déli felén helyenként 30 fokot is mérnek. A Brit-szigetektől az orosz határvidékig ciklonok határozzák meg a kontinens időjárását. Arrafelé gyakran erősen felhős vagy borult az ég, többfelé alakul ki eső, zápor, néhol zivatar, a Skandináv-félszigeten helyenként havazás. Általában 10 és 20 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet, de Norvégiában nem ritka a 3, 5 fokos maximum sem. Szokatlanul meleg az idő az Ural előterében, ahol magasnyomású zóna helyezkedik el, a napos időben délután 20, 25 fokot mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence fölé a déli anticiklon peremén délies áramlással melegebb léghullámok érkeznek, de elszórtan még előfordul csapadék.

Várható időjárás csütörtök estig

Változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Csütörtök napközben nagyobb eséllyel a középső és nyugati országrészben alakulhatnak ki elszórtan záporok, illetve néhol zivatar. Éjszakára mérséklődik a légmozgás, majd csütörtökön a délire forduló szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 10 fok között alakul, de északkeleten néhol fagypont közelébe hűlhet le a levegő.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 18 és 24 fok között várható.

– MTI –
hirdetés