Időjárás-jelentés – 2016. május 17.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Észak- és Közép-Európa időjárását többközéppontú ciklonrendszer alakítja. Emiatt a térségben gyakran erősen felhős vagy borult az ég, a kontinens belsejébe hideg levegő áramlik. Többfelé alakul ki eső, zápor, néhol zivatar, a hegységek magasabb tájain, illetve Norvégiában havazik. Nagy területen az ilyenkor megszokottnál néhány fokkal alacsonyabb a hőmérséklet. Európa nyugati és középső területein általában 10 és 20 fok közötti maximumot mérnek, a hajnali órákban pedig helyenként fagy. Egy-egy anticiklon helyezkedik el Délnyugat-Európa és a Kelet-európai-síkság fölött. A leszálló légmozgásoknak köszönhetően a mediterrán országokban és az Ural előterében túlnyomóan napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés. Szokatlanul meleg van Észak-Oroszországban a Fehér-tenger vidékén, ott 20, 22 fokig melegszik fel a levegő. A Földközi-tenger térségében általában 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de Görögországban és Spanyolország déli részén helyenként 30 fokot is mérnek. Szerda estig a Kárpát-medence fölé melegebb, szárazabb léghullámok érkeznek, néhány fokkal emelkedik a hőmérséklet, és egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Várható időjárás szerda estig

Kedden a változó felhőzet mellett mindenütt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, és futó zápor bárhol előfordulhat. Nagyobb eséllyel az ország keleti, északkeleti részén valószínű csapadék, ott néhol zivatar is kialakulhat. Gyenge zápor északkeleten és néhol a Dunántúlon éjszaka sem kizárt. Szerdán a napos, gomolyfelhős idő mellett már kevesebb helyen, főként az északkeleti megyékben alakulhat ki ismét egy-egy záporeső, esetleg zivatar. Az északnyugati, nyugati szél kedden többfelé erős, szerdán élénk lesz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 3 és 9 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken talajmenti fagy még előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 16 és 21 fok között várható.

– MTI –
hirdetés