Időjárás-jelentés – 2016. május 11.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Alacsony nyomású képződmény örvénylik Oroszország nyugati határvidékén, frontálzónája mentén borult, csapadékos az idő. A ciklon déli oldalán a Kelet-európai-síkságon, illetve hátoldalán Skandinávia nyugati felén magas nyomású mező helyezkedik el, nagy területen napos, száraz idő uralkodik. Szokatlanul meleg van a Baltikumban és Oroszország délnyugati részén, több helyen 25-27 fokig is felmelegszik a levegő, ugyanakkor Skandináviában már jelentősen visszaesett a hőmérséklet. Markáns ciklon alakítja az időjárást Délnyugat-Európában, ennek köszönhetően változékony, hűvös az idő a térségben, az Ibériai-félszigeten 15-20 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. A ciklon fokozatosan a kontinens középső tájai fölé helyeződik át, egyre inkább meghatározva a Kárpát-medence időjárását, áramlási rendszerében dél felől meleg, nedves levegő áramlik fölénk, ezért sokfelé várható kiadós eső.

Várható időjárás az ország területén csütörtök estig

Estétől délnyugat felől tovább terjeszkedik a felhőzet, reggel csupán az északkeleti megyékben lehetnek kevésbé felhős területek. Eső, zápor reggelig elsősorban a Dunántúlon és a Dél-Alföldön valószínű. Csütörtökön naposabb időszakok a déli órákig északkeleten fordulhatnak elő, másutt borult lesz az ég. Sokfelé várható kiadós eső, intenzív zápor, beágyazott zivatar is előfordul, de a Nyírségben csak estétől valószínű jelentősebb csapadék. Éjszaka a változó irányú szél gyenge, mérsékelt marad, csütörtökön azonban már többfelé megélénkül, néhol meg is erősödhet a délkeleti, keleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 16 és 25 fok között várható, nyugaton, északnyugaton valószínű hűvösebb.

– MTI –