Időjárás-jelentés – 2016. május 1.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

A Délnyugat- és Északkelet-Európa között húzódó magasnyomású képződményt frontálzónák szelik ketté. Az anticiklonok hatására Spanyolországban, illetve a Kárpát-medencétől északkeletre sokat süt a nap, a hajnal viszont többfelé igen hideg, a délután pedig enyhe, nagy a hőingás. Szintén meleg van a Fekete-, valamint a Földközi-tenger térségében, ott már sokfelé 25 fok fölé melegszik napközben a levegő. A Brit-szigetek, valamint Európa középső területeinek időjárását viszont ciklonok teszik változékonnyá, főként az Alpokban és Németországban hullott helyenként 20-30 mm-t meghaladó csapadék. Hétfő estig a Kárpát-medencétől délnyugatra kimélyülő ciklon felhőzete és csapadékrendszere határozza meg időjárásunkat.

Várható időjárás az ország területén vasárnap estig:

Hétfő estig az ország nagy részén többnyire borult lesz az ég. Inkább csak északkeleten lesz időnként vékonyabb, szakadozottabb a felhőzet, ott némi szűrt napsütés is lehet. Először a Dél-Dunántúlon, majd egyre nagyobb területen elered az eső, de északkelet felé haladva csökken a csapadék valószínűsége, az ország északkeleti felében inkább csak záporok fordulhatnak elő az esti óráktól. Hétfőn az ország nagy részén valószínű eső, de a Tiszántúlon lehetnek csapadékmentes területek is. Összességében a legnagyobb mennyiség a Dél-Dunántúlon várható, de számottevő csapadék északabbra is lehet. A keleti szél többfelé megélénkül, helyenként megerősödhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 13 és 21 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz a legmelegebb.

– MTI –