Időjárás-jelentés – 2016. június 3.

Akt.:
Budapest, 2016. június 3. Szivárvány Budapest felett a XI. kerületből fotózva 2016. június 3-án. Jobbra, elöl a Park Tenisz Klub, hátul a Szabadság-hegy.
Budapest, 2016. június 3. Szivárvány Budapest felett a XI. kerületből fotózva 2016. június 3-án. Jobbra, elöl a Park Tenisz Klub, hátul a Szabadság-hegy. - © MTI Fotó: Soós Lajos
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárását nagy területen jellegtelen nyomási mező, úgynevezett bárikus mocsár jellemzi. A labilis légállapotú levegő elsősorban Franciaország és a Kárpátok tágabb környezetében kedvező feltételeket teremt az erőteljes nappali gomolyfelhő-képződéshez, illetve többfelé záporok, zivatarok kialakulásához. A csúcshőmérséklet kontinensünk több pontján is az átlagostól lényegesen eltérően alakul; amíg Írország nyugati felén 23, Göteborg környékén 30, Finnország déli részén 28, 29, Lettországban 27, 28 fok körüli maximum értékeket mérnek, addig Párizsban csak 12, 13 fokig emelkedik délutánra a hőmérséklet. Időjárási front csak a Skandináv-félsziget északi része felett húzódik. A Kárpát-medence időjárásában szombat estig nem várható változás, marad a záporokkal, zivatarokkal tarkított idő.

Várható időjárás az ország területén szombat estig

A fátyolfelhők mellett sokfelé erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, de több-kevesebb napsütés szombaton is várható. Pénteken többfelé, szombaton nagyobb számban a Dunántúlon és a Duna mentén fordul elő záporeső, zivatar, de szombaton elszórtan az Alföldön is eshet. A változó irányú szelet csak zivatarok környékén kísérhetik átmenetileg erős vagy viharos széllökések.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 17 fok között várható.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 25 fok körül alakul.

– MTI –
hirdetés