Időjárás-jelentés – 2016. június 20.

Akt.:
Tihany, 2016. június 20. Egy zacskó levendula a Szedd magad! akció első napján Tihanyban 2016. június 20-án.
Tihany, 2016. június 20. Egy zacskó levendula a Szedd magad! akció első napján Tihanyban 2016. június 20-án. - © MTI Fotó: Sóki Tamás
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek és Skandinávia térségében egymást követik a légköri frontok, arrafelé sok a felhő, gyakran esik az eső. Ezzel szemben az Ibériai-félszigettől Csehországon át egészen a Kelet-európai-síkság középső részéig viszonylagos magasnyomás hatására napsütés a jellemző, helyenként előforduló záporral, zivatarral. Olaszország feletti középponttal légörvény okoz változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított időt a Földközi-tenger középső tájain, a Balkán-félszigeten, az Alpok térségében és a Kárpát-medence döntő részén. A felsorolt területeken heves zivatarok is létrejönnek felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében. Nyugat-, Északnyugat-Európában több helyen 20 fok körül, vagy az alatt marad a hőmérséklet a legmelegebb órákban, míg Közép- és Kelet-Európában jellemzően 25, 31 fokot mérnek délutánonként. Kontinensünkön a leghűvösebb Skandinávia északi, északnyugati vidékein van, ott helyenként 10 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet, eközben Görögország déli, délkeleti részén néhol 40 fok körüli hőség tombol. A Kárpát-medence fölé az előző időszakhoz képest már kevésbé nedves levegő érkezik, ezért egyre kevesebb helyen eshet, emellett nyugaton is melegszik az idő.

Várható időjárás kedd estig

A többórás napsütés mellett a Dunántúlon és a középső országrészben kevesebb, míg a Tiszántúlon több felhőre számíthatunk. Az ország keleti, délkeleti harmadán szórványosan, másutt csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar, főleg keleten helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Eleinte a Dunántúl északi részén az északnyugati, másutt a délnyugati, nyugati szél megélénkülhet, néhol megerősödhet. Kedden többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 19 fok között alakul, a Dunántúl délnyugati részén lesz a leghűvösebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 30 fok között valószínű.

– MTI –