Időjárás-jelentés – 2016. június 11.

Akt.:
Budapest, 2016. június 11. Járókelők szaladnak az esőben a budapesti Március 15. téren 2016. június 11-én.
Budapest, 2016. június 11. Járókelők szaladnak az esőben a budapesti Március 15. téren 2016. június 11-én. - © TI Fotó: Mohai Balázs
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Európa időjárási képe egyre inkább úgynevezett zonális jelleget ölt, megerősödik a nyugat-kelet irányú légáramlás. Ilyen helyzetben fokozódik az északi és déli területek közti hőmérséklet-különbség, ennek megfelelően hozzávetőlegesen az 50. szélességi körtől északra a sokfelé felhős ég mellett hajnalban jellemzően 10, délután 25, északabbra 15 fok alatt marad a hőmérséklet, és főként a Brit-szigeteken, a Baltikumban és a Kelet-európai-síkságon csapadékos az idő. Az említett területektől délre ezzel szemben sok a napsütés, csak helyenként alakulnak ki záporok. A hőmérséklet főként a mediterrán térségben nyárias, a legmelegebb pedig az Ibériai-félszigeten van, ott 35 fok köré melegszik fel a levegő. Vasárnap estig a meleg és hideg levegő határán térségünkben nagy területen kedvezővé válnak a feltételek intenzív záporok, zivatarok kialakulásához, helyenként rövid idő alatt jelentősebb csapadék is hullhat.

Várható időjárás vasárnap estig

Szombaton eleinte még lehetnek az országban naposabb területek, de fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és előbb az Északi-középhegység térségében, késő délutántól pedig nyugat felől egyre többfelé várható zápor, illetve zivatar, melyekből lokálisan akár jelentős mennyiségű csapadék is hullhat. Éjszaka és vasárnap az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég, és továbbra is sokfelé várható eső, zápor, szórványosan zivatar. Nagyobb mennyiségű csapadék éjszaka a középső és északi, majd napközben egyre inkább a keleti területeken valószínű. Szombaton a délnyugati, vasárnap az északkeletire forduló szél többfelé megélénkül, az Alföldön, illetve zivatarok környezetében erős lökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 12 és 17 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 16 és 24 fok között valószínű.

– MTI –