Nagyvilág

2007.12.18. 12:30

Egy év múlva teljes kapacitással működhet az iráni atomerőmű

<p>Irán reményei szerint egy év múlva már teljes kapacitással működik majd első atomerőművük - közölte kedden az ország atomenergia ügynökségének helyettes vezetője.</p>

A bejelentést egy nappal azután tették, hogy az orosz Atomsztrojekszport vállalat bejelentette: elindította első nukleáris fűtőanyag szállítmányát az buseri atomerőműbe.

Az üzemanyag szállítmány megérkezésével kulcsfontosságú szakaszon vagyunk túl - idézte az állami IRNA hírügynökség az iráni atomenergia ügynökség helyettes vezetőjét. A tisztségviselő elmondása szerint legfeljebb három hónapon belül megkezdhetik az áramtermelést húsz százalékon, és kilenc hónappal később már teljes kapacitással működhet az ezer megawattos erőmű.

Az erőmű szinte teljesen készen van, az összes fontos berendezést beszerelte az orosz vállalat, és letesztelte a reaktorokat, a turbinákat, a generátorokat és a pumpákat is. Az erőmű 95 százalékon áll, és csak pár másodlagos kisegítő eszköz hiányzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!