Időjárás-jelentés – 2016. július 12.

Akt.:
Budapest, 2016. július 12. Gyerekek hűsítik magukat a kánikulában egy párásító kapu alatt Budapesten, az Olimpia Parkban 2016. július 12-én. Tizenegy megyére és a fővárosra másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 33-37 fok között várható.
Budapest, 2016. július 12. Gyerekek hűsítik magukat a kánikulában egy párásító kapu alatt Budapesten, az Olimpia Parkban 2016. július 12-én. Tizenegy megyére és a fővárosra másodfokú, az ország többi területére elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 33-37 fok között várható. - © MTI Fotó: Balogh Zoltán
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

Tankönyvbe illő módon szorítja ki fokozatosan a hideg levegő a hőséget Európából. A kontinens nyugati területein már jellemzően 25 fok közelében vagy az alatt alakul a délutáni hőmérséklet, míg hajnalban 10-15 fok körüli értékeket mérnek. A lehűlést hozó ciklon hidegfrontja mentén nagy területen felhős az ég, és záporok, néhol heves zivatarok alakulnak ki. Az Alpok északi oldalán sokfelé hullott jelentős csapadék, a Benelux államokban helyenként 60-90 mm esőt okozó felhőszakadások voltak, de a balti térségben is kialakultak heves zivatarok. Az említett területektől keletre viszont még tartja magát a kánikula, a mediterrán térségben és Kelet-Közép-Európában felhő is alig van az égen, a legmelegebb pedig a Földközi-tenger térségében és a Kárpát-medencében van. A következő 36 órában hazánk is az említett nyugat-európai ciklon hatása alá kerül, a nyugati területeken már megkezdődik a lehűlés is.

Várható időjárás szerda estig

Estig folytatódik a gyengén felhős idő, de a Nyugat-Dunántúlra besodródhatnak zivatarok, akár heves jelenségek kíséretében. Éjszaka is a Dunántúlon lehet több a felhő, de ekkor csapadék kialakulása – nagyobb bizonytalanság mellett – a nyugati határszélen és a középső országrészben valószínű. Szerdán az Alföldön és az Északi-középhegységben helyben képződő gomolyfelhők, míg a Dunántúlon a front felvonuló felhőzete zavarja majd a napsütést. Előbbi területen napközben, utóbbin késő délutántól alakulnak ki ismét záporok, (heves) zivatarok. Az ország nagy részén a déli, a Dunántúlon pedig az egyre nagyobb területen északira, északnyugatira forduló szél lesz élénk, időnként erős. Zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 26 és 34 fok között várható, de a nyugati határnál ennél kicsit hűvösebb, az Alföldön kicsit melegebb lehet.

– MTI –
hirdetés