Időjárás-jelentés – 2016. január 25.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

Európában nagyon jelentős enyhülési folyamat zajlik ezekben a napokban, de a kontinens keleti felén a zord hideg csak lassan enged szorításából. A vastag hótakaró felett konzerválódott szibériai levegőre egy legyengült okklúziós front siklik fel, amely a Szentpétervár-Kijev vonal mentén okoz sokfelé havazást. Ettől a vonaltól keletre napközben jellemzően -10 fok alatt, sőt Moszkvától délkeletre helyenként -20 fok körül alakul a hőmérséklet. Nyugat felé haladva gyorsan melegszik az idő, az Atlanti-óceán közelében januárhoz képest szokatlanul magasra emelkedik a hőmérő higanyszála: a Brit-szigeteken a felhős idő ellenére is 15, Franciaország délnyugati részén és az Ibériai-félszigeten pedig 20 fok körüli tavaszias hőmérséklet jellemző. Bármennyire is hihetetlen, de Baszkföld egyes részein a Kantábriai-hegységen átbukó déli szél nyári napot hozott januárban: Santander városa tegnap 25 fokot regisztrált, ezzel pedig egész Európa legmelegebb pontja lett. A nyugat-európai szubtrópusi levegő keleti peremén egy melegfront húzódik – hozzávetőlegesen az Oslo-Bécs vonal mentén -, amely lassan mozog tovább. Hatására hétfőn még sokfelé valószínű vegyes halmazállapotú csapadék, keddre a Dunántúl több pontján szinte kitavaszodik.

Várható időjárás az ország területén kedd estig:

Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég. A Dunántúlon többfelé esőre számíthatunk, a középső megyékben ónos eső, eső, fagyott eső, de kezdetben főleg a Dunakanyar és a Bükk közötti területen még hó is hullhat. A Miskolc-Békéscsaba vonaltól keletre pedig havazás valószínű. Estétől fokozatosan csökken a csapadék területi kiterjedése, hajnalban már csak a Dunától keletre lehet szitálás, vagy ónos ködszitálás. Sokfelé párás lesz a levegő, éjszaka a Dunántúlon kisebb körzetekben, másutt nagy területen képződik köd. Napközben a nyugati megyékben szakadozottabb lesz a felhőzet, egyes helyeken kora délutánig néhány órára a nap is kisüthet, a Dunától keletre azonban erősen felhős, vagy borult, többfelé tartósan párás, ködös időre számíthatunk. Északkeleten kisebb eső, a határvidéken esetleg ónos eső is lehet délután, másutt számottevő csapadék kedd estig nem valószínű. Éjjel a Dunántúl magasabb részein az északnyugati szél megélénkülhet, ezt leszámítva többnyire gyenge marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +1 fok között alakul, de a Dunántúl magasabb részein ennél enyhébb lesz a hajnal. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunától keletre általában -1 és +5, a Dunántúlon 6 és 13 fok között valószínű.

– MTI –