Időjárás-jelentés – 2016. január 19.

Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget északkeleti felén, illetve Oroszország európai területein tovább tart a zord, téli idő. Finnország nagy részén napközben sem emelkedik -20 fok fölé a hőmérséklet; többnyire -25, -27 fokot mérnek, éjszakánként pedig nem ritka a -35, -37 fokos fagy. A sarkvidéki eredetű hideg levegő a délebbi szélességekig is lejutott, a Fekete-tenger keleti medencéjében, az Égei-tenger térségében télire fordult az idő, Görögország északi felén havazott, és helyenként 10 fokkal esett vissza a hőmérséklet. Ugyanakkor továbbra is enyhe az idő a Pireneusi-félsziget déli felén, a déli, délkeleti partvidéken 18, 21 fokig is felmelegszik a levegő. A szárazföld középső területeinek időjárását jelenleg magasnyomás alakítja. Az anticiklon területét is hideg levegő tölti ki, az időkép változatos; napos és erősebben felhős területek egyaránt előfordulnak. A Kárpát-medence térségében szerdán átmenetileg leépül a magasnyomás, észak felől hidegfront közelít.

Várható időjárás az ország területén szerda estig

Változóan felhős idő várható; az Északi-középhegység tágabb környezetében, illetve kezdetben a Tiszántúlon tartósan sok lesz a felhő, szerdán délutántól pedig észak felől másutt is erősen megnövekszik a felhőzet. Északon, északkeleten helyenként hószállingózás, gyenge havazás is lehet. A változó irányú szél mérsékelt marad.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -5 és -11 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 0 fok körül valószínű.

– MTI –