Időjárás-jelentés – 2016. január 11.

Balmazújváros, 2016. január 11. Belvízzel elöntött legelő Balmazújváros határában 2016. január 11-én
Balmazújváros, 2016. január 11. Belvízzel elöntött legelő Balmazújváros határában 2016. január 11-én - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Budapest – Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek fölött markáns ciklon örvénylik, amelynek előoldalán enyhe, nedves levegő áramlik Közép-Európa fölé. Ennek hatására sokfelé erősen felhős vagy borult az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. Szintén ciklon okoz felhős, csapadékos időt az Ural előterében, csak ott havazik. Ugyanakkor a Skandináv-félsziget keleti részétől a Kelet-európai-síkságon át egészen a Fekete-tenger keleti vidékéig anticiklon húzódik. Arrafelé általában kevés a felhő, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés, de nagyon hideg van. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északkeleti tájain sokfelé -15 fok alatt alakul, sőt helyenként -29 és -36 fok is előfordul. Szárazföldünk középső és nyugati részén többnyire -2 és +9 fok között változik a csúcshőmérséklet. A legenyhébb idő a Földközi-tenger környékén van, ott a kora délutáni órákra 14 és 20 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölött a fent említett markáns ciklon előoldalán képződő peremciklon vonul át, kezdetben enyhe, nedves, majd hidegebb, szárazabb léghullámok érkeznek térségünk fölé.

Várható időjárás az ország területén kedd estig

Eleinte túlnyomóan borult lesz az ég, és északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, délnyugaton, délen néhol zivatar is kialakulhat. Hajnaltól északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, napközben a többször erősen megnövekvő felhőzet mellett több-kevesebb napsütés is várható. Kezdetben még keleten valószínű eső, majd helyenként alakulhat ki zápor, esetleg egy-egy zivatar jégdarával. A többfelé erős, néhol viharos déli, délnyugati szél kedden nyugatira fordul, és mérséklődik. Erős széllökés már csak északkeleten lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +4 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 6 és 11 fok között valószínű.

– MTI –
hirdetés